Sasar Lahir 60,000 Graduan Ph.D - AsRaFF RuSLaN

Sasar Lahir 60,000 Graduan Ph.D


MOHAMED KHALED melihat sijil milik Siti Norwardatulaina Mohd. Yusof selepas majlis pelancaran MyBrain15 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya semalam.

KUALA LUMPUR - Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) meletakkan sasaran untuk melahirkan sebanyak 60,000 lulusan doktor falsafah (Ph.D) di negara ini dalam masa 15 tahun ini bagi membantu memacu perkembangan ekonomi negara.

Menurut Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, penghasilan lulusan tersebut akan dilaksanakan melalui Program MyBrain 15 yang bertujuan untuk meningkatkan bilangan pelajar lulusan Ph.D.

"Melalui bilangan lulusan Ph.D yang mencukupi, ia akan membolehkan negara dikenali masyarakat antarabangsa melalui penciptaan dan inovasi produk dan perkhidmatan yang bakal diterokai," katanya semasa melancarkan program MyBrain 15 di sini semalam.

Setakat ini katanya, pelajar Ph.D dalam negara hanya seramai 8,000 orang manakala seramai 3,914 pelajar lagi sedang melanjutkan pelajaran dan kos bagi menampung pembiayaan pengajian mereka bagi tempoh 2005 hingga Ogos 2008 menelan belanja sebanyak RM837 juta.

"Jumlah perbelanjaan tersebut meliputi 39.4 peratus iaitu 1,543 pelajar yang mengikuti pengajian Ph.D di universiti tempatan, manakala selebihnya di luar negara," katanya.

Jelas Mohamed Khaled, jumlah sedia ada itu masih belum mencukupi, justeru memerlukan campur tangan institusi pengajian tinggi (IPT) untuk memastikan hasrat meningkatkan pelajar lulusan Ph.D tercapai.

"Jadi kita sarankan pihak IPT mendorong pelajar-pelajar peringkat sarjana muda untuk meneruskan pengajian mereka ke peringkat lebih tinggi sama ada di IPT tempatan atau luar negara," katanya.

Untuk tujuan itu, jelas beliau, pihak IPT juga perlu menyemak semula beberapa perkara berkaitan kemasukan pelajar ke program Ph.D, sokongan penyelidikan, tarikan kerjaya dan tempoh tamat pengajian.

"Pihak IPT juga perlu menangani urusan berkaitan penyeliaan Ph.D dengan lebih serius melalui meletakkan nisbah penyelia pelajar pada kadar 1:5 untuk menyokong keperluan pertambahan tenaga kerja berijazah," katanya.

Sumber : Kosmo

Tag : Education
0 Komentar untuk "Sasar Lahir 60,000 Graduan Ph.D"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back To Top